* اگر چه فشارخون ۱۲۰/۸۰ میلیمتر جیوه، فشارخون ایدهآل در نظر گرفته میشود ولی رسیدن به این سطح از فشارخون در تمامی بیماران هدف درمانی نیست.
چنانچه شما بزرگسالی با سن بالای ۸۰ سال هستید و فشار خون بسیار بالایی دارید، پزشک شما فشار خون هدف را برای شما ۱۴۰/۹۰ میلیمتر جیوه و یا اندکی بالاتر از آن قرار میدهد.
تغییر شیوه زندگی در کنترل فشارخون بالا بسیار تاثیرگذار است ولی گاهی اوقات تغییر سبک زندگی کافی نیست. در این گونه موارد پزشک شما علاوه بر رژیمغذایی و فعالیت بدنی، دارو درمانی را برای کاهش فشارخون توصیه خواهد کرد. نوع داروی تجویزی توسط پزشک، به سطح فشارخون شما و ابتلای شما به سایر بیماریها بستگی دارد
داروهای کنترل فشارخون بالا
۱. داروهای ادرارآور تیازیدی
این دسته از داروها که داروهای مُدر نیز نامیده میشوند، به کلیهها کمک میکنند که سدیم و آب را دفع کند تا حجم خون کاهش یابد. معمولاً این دسته از داروها اولین انتخاب دارویی در درمان فشارخون بالا هستند. چنان چه از دیورتیکها استفاده میکنید و فشار خون شما همچنان بالا است با پزشک خود در رابطه با اضافه کردن دیورتیکها و یا جایگزین کردن آنها با داروهای قبلی مشورت کنید.
۲. مهارکنندههای گیرنده بتا (بتا بلوکر)
این دسته از داروها، بار کاری قلب را کاهش میدهند و رگهای خونی شما را باز میکنند و باعث میشوند قلب شما ضربان آهستهتری داشته باشد و فشار کمتری بر خون پمپاژ شده وارد کند. زمانی که این دسته از داروها در ترکیب با داروهای دیورتیک تیازیدی تجویز میشوند بیشترین تاثیر را دارند.
۳. مهارکنندههای آنزیم تبدیلکننده آنژیوتنسین(ACE)
این دسته از داروها با مهار تشکیل ماده طبیعی که موجب باریک شدن رگهای خونی میشود، به بهبود وضعیت عروق خونی کمک میکنند.
۴. بلوکرهای گیرنده آنژیوتنسین ۲
این دسته از داروها نیز به بهبود وضعیت عروق خونی کمک میکنند ولی این کار را از طریق مهار عملکرد آن ماده شیمیایی تنگکننده عروق خونی انجام میدهند نه تشکیل آن.
۵. بلوکرهای کانال کلسیم
این داروها به بهبود وضعیت ماهیچههای عروق خونی شما کمک میکنند. برخی از آنها سرعت ضربان قلب را کاهش میدهند. بلاکرهای کانال کلسیم برای سیاهپوستان و افراد مسنتر بهتر کار میکند. دوستداران گریپفروت باید در زمان مصرف این داروها احتیاط کنند. چرا که آب گریپفروت با بلوکرهای کانال کلسیم تداخل دارد و سطوح خونی دارو را افزایش میدهد و فرد را در معرض عوارض جانبی قرار میدهد. در صورت نگرانی در رابطه با تداخل دارویی با پزشک خود و یا یک داروساز مشورت کنید.
۶. مهارکنندههای رنین
رنین آنزیمی است که توسط کلیهها تولید میشود و منجر به افزایش فشارخون میگردد. این دارو از طریق کاهش توانایی عملکرد رنین در فرآیند افزایش فشارخون عمل میکند.
اگر با ترکیبی از داروهای بالا نتوانستید به فشارخون هدفتان برسید، دکترتان ممکن است داروهای زیر را برایتان تجویز کند:
۱. بلاکرهای آلفا. این داروها تکانههای عصبی به رگهای خونی را کاهش داده و درنتیجه تاثیر موادشیمیایی طبیعی که رگها را باریک میکنند را پایین میآورد.
۲. بلاکرهای آلفا-بتا. این دارو علاوه بر کاهش تکانههای عصبی به رگهای خونی، ضربانقلب را نیز کاهش داده تا میزان خونی که میبایست به رگها پمپاژ شود کمتر شود.
۳. عوامل با اثر مرکزی. این داروها از سیگنال دادن مغز به سیستم عصبی برای بالا بردن ضربانقلب و تنگ شدن رگهای خونی جلوگیری میکند.
۴. وازودیلاتورها. این داروها مستقیماً روی عضلات دیواره رگها اثر میکنند و از تنگ شدن آنها جلوگیری مینمایند.
زمانی که فشار خون شما تحت کنترل قرار میگیرد، پزشک روزانه یک آسپیرین تجویز میکند تا ریسک نارساییهای قلب و عروق را کاهش دهد.
معمولاً پزشکان جهت کاهش دوز روزانه داروی دریافتی، به جای تجویز دوز بالای یک دارو به تنهایی، ترکیبی از داروها با دوز پایین را تجویز میکنند. در حقیقت دو و یا تعداد بیشتری از داروهای کاهنده فشارخون بهتر از یک دارو به تنهایی عمل میکنند. گاهیاوقات از طریق آزمون و خطا میتوان موثرترین دارو و یا موثرترین ترکیب دارویی را پیدا کرد.
تغییرات سبکزندگی برای درمان فشارخون بالا
هر دارویی هم که پزشکتان برای درمان فشارخون شما تجویز کند، باز باید تغییراتی در سبکزندگیتان ایجاد کنید. این تغییرات معمولاً شامل دنبال کردن یک رژیمغذایی سالمتر با نمک کمتر، بیشتر ورزش کردن، ترک سیگار و کم کردن وزن میباشد.
فشارخون بالای مقاوم:وقتی کنترل فشارخونتان دشوار است
زمانی که با وجود دریافت حداقل سه نوع داروی کاهنده فشارخون که یکی از آنها هم دیورتیک است، همچنان فشارخون بالایی دارید، به این معنا است که دچار فشارخون بالای مقاوم هستید. فشار خون بالای مقاوم، حالتی است که به درمان، مقاوم است. علاوه بر این، افرادی که فشار خون بالای کنترلشدهای دارند ولی برای رسیدن به این کنترل از ۴ نوع مختلف دارو استفاده میکنند هم به نوعی مبتلا به فشارخون بالای مقاوم میباشند.
داشتن فشار خون بالای مقاوم به این معنا نیست که هیچگاه نمیتوانید آن را کاهش دهید. در حقیقت چنانچه شما و پزشکتان بتوانید تعیین کنید چه مشکلی پشت فشارخون بالای مقاوم شما وجود دارد، این شانس وجود دارد که بتوانید موثرتر به درمان آن بپردازید.
پزشک نوع داروها و دوز مصرفی آنها را از لحاظ مناسب بودن برای شما ارزیابی میکند. داروهای شما و دوز آنها باید به گونهای تنظیم شوند که موثرترین ترکیب دارویی را ایجاد کنند.
چنانچه داروهای خود را دقیقاً طبق دستور دریافت نکنید میتواند منجر به عواقب جبرانناپذیری شود. اگر به این دلیل که قدرت تهیه دارو را ندارید، دچار عوارضجانبی شدهاید یا خیلی راحت مصرف آن را فراموش کردهاید، مصرف دارو را کنار بگذارید، درمورد راهکارهای موجود با پزشکتان صحبت کنید. به خاطر داشته باشید که هرگز بدون مشورت با پزشک خود درمان دارویی خود را تغییر ندهید.
تغییر در سبک زندگی و درمانهای خانگی
تغییرات سبکزندگی میتواند به شما برای کنترل و پیشگیری از فشارخون بالا کمک کند --حتی اگر داروی فشارخون مصرف میکنید. در زیر به برخی از این راهکارها اشاره میکنیم:
۱. غذاهای سالم بخورید. بهترین رژیمغذایی برای کنترل فشارخون، رژیمی است که در آن از میزان کافی میوه، سبزیجات، غلات کامل و لبنیات کمچرب استفاده میشود. سعی کنید در برنامهغذاییتان پتاسیم فراوانی دریافت کنید چرا که به پیشگیری و کنترل فشارخون بالا کمک می کند و چربی اشباع و به طور کل چربی ناسالم کمتری مصرف کنید.
۲. نمک غذای خود را محدود کنید. میزان مناسب سدیم دریافتی روزانه برای بزرگسالان سالم ۲۴۰۰ میلیگرم میباشد ولی این مقدار در افراد دچار فشارخون بالا به ۱۵۰۰ میلیگرم در روز کاهش مییابد. چنانکه نمک دریافتی از طریق غذا را با کنار گذاشتن نمکدان کاهش میدهید باید به مقادیر نمک موجود در غذاهای فرآوریشده نیز توجه کرده و آنها را نیز محدود کنید؛ غذاهایی مانند سوپهای کنسروی و یا غذاهای منجمد.
۳. وزن سلامت خود را حفظ کنید. اگر دچار اضافه وزن هستید، حتی کاهش ۲ الی ۳ کیلوگرم از وزنتان منجر به کاهش فشارخون میشود.
۴. فعالیت بدنی خود را افزایش دهید. فعالیت بدنی منظم به کاهش فشارخون و کنترل وزن کمک میکند. سعی کنید حداقل ۳۰ دقیقه در روز ورزش کنید.
۵. مصرف نوشیدنیهای الکلی را محدود کنید. حتی اگر فرد سالمی باشید، مصرف الکل میتواند فشارخون شما را بالا ببرد. اگر اصرار به مصرف آن دارید، سعی کنید به تعادل مصرف کرده و بیشتر از روزی یک گیلاس نوشیدنی ننوشید.
۶. سیگار نکشید. سیگار به دیواره عروقی آسیب وارد میکند و فرآیند سخت و تنگ شدن شریانها را تسریع میبخشد. چنانچه سیگار میکشید از پزشک خود بخواهید درجهت ترک آن به شما کمک کند.
۷. استرس خود را مدیریت کنید. استرس خود را تا جایی که میتوانید کاهش دهید. تکنیکهای استرسزدایی را تمرین کنید؛ روشهایی مانند ریلکس کردن ماهیچهها و تنفس عمیق و خواب کافی نیز کمککننده است.
۸. فشار خون خود را در خانه کنترل کنید. کنترل فشارخون در منزل به شما کمک میکند تا اثرگذاری داروهای مصرفی را ارزیابی کنید؛ حتی این امر میتواند در تشخیص به موقع عوارض بالقوه فشارخون بالا توسط پزشکتان مفید باشد. چنانچه فشارخون شما تحت کنترل باشد، با کنترل فشارخون در منزل میتوان از تعداد دفعات ویزیت دکتر کاست.
۹. تمدد اعصاب و یا تنفس عمیق و آهسته را تمرین کنید. شما میتوانید تنفس عمیق و آهسته را خودتان به تنهایی تمرین کنید. ابزارهایی هم برای هدایت شما برای انجام آن وجود دارد که البته موثر بودن آن مورد بحث است.
داروهای جایگزین
اگرچه رژیمغذایی و ورزش بهترین روش در کاهش فشارخون به شمار میآیند ولی برخی مکملها نیز در این امر کمککننده هستند. این مکملها عبارتند از:
• نوعی اسید چرب به نام آلفا لینولنیک اسید(ALA)
• نوعی فیبر به نام پسیلیوم
• کلسیم
• کاکائو
• روغن کبد ماهی
• کوآنزیم Q10
• اسیدهای چرب امگا۳
• سیر
گرچه بهترین حالت استفاده از این مکملها به صورت طبیعی و به شکل غذا در رژیمغذایی است، ولی میتوانید از این مکملها به صورت قرص یا کپسول نیز استفاده نمایید. پیش از وارد کردن هر یک از این مکملها به برنامه درمان خود حتماً با پزشک خود مشورت کنید. بعضی مکملها ممکن است در اثربخشی داروها تداخل ایجاد کنند و موجب عوارضجانبی جدی مثل بالا رفتن احتمال خونریزی که میتواند کشنده باشد، شوند.
همچنین میتوانید تکنیکهای تمدد اعصاب مثل یوگا و تنفس عمیق را امتحان کنید که به ریلکس کردن شما و پایین آوردن سطح استرستان کمک میکند. این تمرینات میتواند موقتاً فشارخونتان را پایین بیاورند.
سازگاری و پشتیبانی
فشارخون بالا بیماری نیست که بتوان آن را درمان کرد و بعد درمان آن را نادیده گرفت. در واقع شرایطی است که به کنترل مادامالعمر نیاز دارد. برای تحت کنترل درآوردن فشارخون بالا موارد زیر را در نظر داشته باشید:
۱. داروهای خود را به دقت مصرف نمایید. چنانچه عوارض جانبی داروها و یا هزینه آنها برای شما مشکل ساز شده اند، به هیچ وجه درمان خود راقطع نکنید. دراین حالت با پزشک خود در مورد راهحل ممکن مشورت نمایید.
۲. برنامههای منظم ویزیت داشته باشید. برای درمان فشارخون بالا به یک کار گروهی نیاز دارید. این کار از عهده شما و یا پزشک به تنهایی ساخته نیست و همکاری دو طرفه شما و پزشک را میطلبد. با پزشک خود برای رساندن فشارخون به حد نرمال و حفظ آن همکاری کنید.
۳. عادات رفتاری سالم را پیاده کنید. غذاهای سالم بخورید. وزن اضافه خود را کاهش دهید و ورزش منظم داشته باشید. مصرف الکل و سیگار را ترک کنید.
۴. استرس را کنترل کنید. به کارهای بیش از حد توان خود نه بگویید. فکرهای منفی را رها کنید. روابط خوب را حفظ کرده، صبور وخوشبین باشید و از زندگی خود لذت ببرید.
متعهد شدن به تغییرات در سبکزندگی میتواند دشوار باشد --مخصوصاً اگر نشانه و علائمی از فشارخون در خود مشاهده نکنید. اگر نیاز به انگیزه دارید، خطرات فشارخون کنترلنشده را به خاطر داشته باشید. کمک و پشتیبانی خانواده و دوستان نیز میتواند کمک حالتان باشد.
---- ---- ----
نظرات شما عزیزان:
موضوعات مرتبط: عوارض چاقی ، تغذیه و بیماری ها ، تغذیه و فشار خون ، ،
برچسبها:
تغذیه در فصول سرد
مصرف مولتی ویتامین خطر سقط جنین را افزایش می هد
آیا خوردن میوه چربی خون را بالا می برد؟
دختر خانمهای که در جستجوی خواستگارند این میوه را بخورند!
فوتوفن های کباب کوبیده
طرز تهیه کباب تابه ای یا ماهیتابه
بخورنخورهای ورزشی
شنيسل مرغ
تهیه جوجه کباب با طعم ویژه
10 Best Muscle Recovery Foods
Shredded Chicken Sandwich
گوشت قرمز و خطر ابتلا به دیابت
سلامت رژیم غذایی در دوران شیردهی
ساندویچ بخورم یا نخورم؟
اگر دندان و لثه سالم دارید، دهانشویه مصرف نکنید
آب گوجه فرنگی برای پیشگیری از پوکی استخوان
کاهش فشارخون بالا با تغییر شیوه زندگی
رابطه ریزش مو و تغذیه
خواص نارنج
خواص عناب
مضرات لواشک برای دندان ها
چربی سوزی پوست سیب
توصیه هایی برای افزایش قد
رفع خستگی روزانه
کاهش سرانه مصرف شیر
نسکافه رژیمی
تغذیه شاگرد زرنگ ها
میوه هایی برای تقویت چشم
خوراکی هایی که پیرتان می کند!
شاهد ویترینی از محصولات سالم در جشنواره دنیای تغذیه باشید
الگوی تغذیه سالم و ورزش مناسب باید از کودکی آغاز شود
مراقبت از دندانها با تغذیه مناسب
سالاد الویه روسی
مصرف میوه ها و سبزیجات و ریسک پایین تر سرطان سینه
خواص زردچوبه و تشخیص زردچوبه تقلبی
اختلالات روانی تهرانیها 800 برابر شد!
بهترین زمان ورزش کردن چه زمانی است ؟
یافته های مهم و جالب پزشکی و سلامتی در سال ۲۰۱۳
Bacon & Egg Breakfast Pizza
تاثير آلودگي هوا بر روي پوست
تغذیه و سلامت ریه
آب پنیر را دور بریزیم یا نه؟
رازهای پنهان نوشیدن چای
این خانمها به این مواد مغذی بیشتر نیاز دارند
قبل از دویدن چه بخوریم؟
ماسك لايه بردار FACE TO FACE
ارزش غذایی ماکارونی
آشنایی با خواص شوید (شبت)
عرق نعناع را با احتیاط مصرف کنید