ما در طول شبانهروز خوراکیهای متنوعی را با اشتیاق میخوریم اما عذاب وجدانمان فقط با مصرف برخی از آنها بیدار میشود. مثلا راحت چیپس و ماست موسیر، شیرینی و شکلات یا حتی چلوکبابی چرب را نوشجان میکنیم اما تا هنگام صرف چای میشود، یادمان میافتد که قند، خرما یا کشمش چاقی به همراه میآورند و سراغ جایگزینهایی که همه میگویند خوردنشان کسی را چاق نکرده، میرویم. در این میان، بیسکویتهای سبوسدار زبانزد خاص و عاماند و تا به امروز کمتر کسی از خودش پرسیده که واقعا خوردن این بیسکویتها فوایدی که گفته میشود، دارند یا خیر؟
دکتر محمدحسین عزیزی، متخصص صنایع غذایی و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس، این بیسکویتها را زیر ذرهبین برده است و شما میتوانید در ادامه مشروح آن را مطالعه کنید.
آچرا بیسکویتهای سبوسدار این همه محبوب شدهاند؟ مزیت خاصی نسبت به سایر بیسکویتها دارند؟
بیسکویت سبوسدار در مقایسه با بیسکویتهای معمولی سبوس بیشتری دارند زیرا تولیدکنندگان مقداری سبوس را به آرد آنها اضافه میکنند. سبوس از مواد غذایی پرفیبر است اما جز این نمیتوان این نوع بیسکویت را نسبت به سایر بیسکویتها ارجح دانست.
پس چرا هر جا سخن از تغذیه سالم است، در مورد بیسکویتهای سبوسدار هم صحبت میشود؟
این باور به غلط میان مردم رایج شده و متاسفانه هموطنان به اشتباه بیسکویت سبوسدار را رژیمی میدانند در حالی که که بیسکویتهای سبوسدار هم مانند سایر بیسکویتها روغن و شکر دارند و این مقدار در آنها اصلا کاهش نیافته است. ترکیب بیسکویت سبوسدار درست مانند سایر بیسکویتهاست و فقط کمی سبوس دارد.
پس نباید به این بیسکویت رژیمی بگوییم؟
ببینید لفظ «رژیم» به معنی رژیم کاهش وزن نیست یعنی هر محصول رژیمی میتواند مصرفکننده خود را داشته باشد. رژیم یعنی برنامه غذایی، مثل این است که بگوییم تمام برنامههای تلویزیونی برای تمام مردم مناسب هستند، در حالی که اینطور نیست. هر برنامهای مخاطب خاص خود را دارد. محصولات رژیمی و رژیمهای غذایی هم هر کدام برای گروه به خصوصی قابل استفاده هستند. البته ما در دنیا بیسکویتهای رژیمی هم داریم که تولیدکننده برای تهیه آنها یا شکر را کم میکند یا به جای آن قند مصنوعی یا بدون کالری به کار میبرد. به طور کلی بیسکویت رژیمی مفهوم گستردهای دارد و بنا به نیاز مصرفکننده میتواند انواع مختلفی داشته باشد. تهیه چنین محصولی به ایجاد تعادل مشخصی میان مواد تشکیلدهنده بیسکویت نیاز دارد تا با وجود رسیدن به هدف مورد نظر، طعم و ویژگیهای بافتی مورد پسند مصرفکننده را هم داشته باشد. تولیدکنندگان باید اطلاعات دقیقی در مورد ویژگیهای محصولشان روی بسته درج کنند تا مصرفکنندگان با آگاهی کامل آن را به مصرف برسانند.
حالا بیسکویت سبوسدار بخوریم یا نخوریم؟
مسلما وقتی چند انتخاب پیشرو دارید، بهتر است بیسکویتی را انتخاب کنید که سبوس بیشتری دارد زیرا سبوس فیبر زیادی دارد و فیبر هم برای سلامت قلب و عروق و کارکرد دستگاه گوارش مفید است اما زیادهروی در مصرف مانند سایر موادغذایی که شکر، نشاسته و روغن فراوانی دارند، خوب نیست و افرادی که دچار چاقی، دیابت و... هستند باید مانند سایر مواد غذایی، در مصرف آن اعتدال را رعایت کنند. افراد عادی هم اگر میخواهند به عنوان میانوعده و حتی تفننی خوراکی شیرینی بخورند، میتوانند فقط یکی دو عدد بیسکویت سبوسدار میل کنند نه اینکه به تصور رژیمی بودن آن، یک بسته بیسکویت را بخورند و انتظار پیامدهایش را هم نداشته باشند.
این بیسکویتها از چه زمانی تهیه و وارد بازار شدند؟
بیسکویتهای سبوسدار از سالهای قبل از انقلاب اسلامی تولید میشدند یعنی حدود 40 سال پیش. در سایر نقاط دنیا هم عمر این بیسکویتها به بیشتر از 60 سال میرسد.
مصرف خوراکیهای سبوسدار را به چه کسانی توصیه میکنید؟
توصیه به مصرف خوراکیهای پرفیبر از مدتها قبل در سطح جهانی مطرح شده است خصوصا به شهرنشینان کمتحرک. البته افرادی که فعالیت بدنی کافی دارند مثلا کارگران، نوجوانان یا ورزشکاران به مصرف فیبر نیاز چندانی ندارند زیرا به اندازه کافی کالری میسوزانند و اگر قرار باشد مواد غذایی به کمک فیبر با سرعت زیادی از بدنشان دفع شود، انرژی کافی را از غذایی که خوردهاند، دریافت نخواهند کرد.
در این بیسکویت از چه نوعی روغنی و به چه درصدی استفاده میشود؟
همین روغنهای نباتی رایجی که در آشپزخانهها استفاده میشود؛ از قبیل روغن آفتابگردان. درصد روغن در فرمول این بیسکویت 20-15درصد است.
درصد شکر را هم میفرمایید؟
بله، 100 گرم از این بیسکویت حدود 20-15 درصد شکر و 20-15گرم روغن دارد.
---- ---- ----
نظرات شما عزیزان:
موضوعات مرتبط: تغذیه و رژیم غذایی ، علل چاقی ، ،
برچسبها:
تغذیه در فصول سرد
مصرف مولتی ویتامین خطر سقط جنین را افزایش می هد
آیا خوردن میوه چربی خون را بالا می برد؟
دختر خانمهای که در جستجوی خواستگارند این میوه را بخورند!
فوتوفن های کباب کوبیده
طرز تهیه کباب تابه ای یا ماهیتابه
بخورنخورهای ورزشی
شنيسل مرغ
تهیه جوجه کباب با طعم ویژه
10 Best Muscle Recovery Foods
Shredded Chicken Sandwich
گوشت قرمز و خطر ابتلا به دیابت
سلامت رژیم غذایی در دوران شیردهی
ساندویچ بخورم یا نخورم؟
اگر دندان و لثه سالم دارید، دهانشویه مصرف نکنید
آب گوجه فرنگی برای پیشگیری از پوکی استخوان
کاهش فشارخون بالا با تغییر شیوه زندگی
رابطه ریزش مو و تغذیه
خواص نارنج
خواص عناب
مضرات لواشک برای دندان ها
چربی سوزی پوست سیب
توصیه هایی برای افزایش قد
رفع خستگی روزانه
کاهش سرانه مصرف شیر
نسکافه رژیمی
تغذیه شاگرد زرنگ ها
میوه هایی برای تقویت چشم
خوراکی هایی که پیرتان می کند!
شاهد ویترینی از محصولات سالم در جشنواره دنیای تغذیه باشید
الگوی تغذیه سالم و ورزش مناسب باید از کودکی آغاز شود
مراقبت از دندانها با تغذیه مناسب
سالاد الویه روسی
مصرف میوه ها و سبزیجات و ریسک پایین تر سرطان سینه
خواص زردچوبه و تشخیص زردچوبه تقلبی
اختلالات روانی تهرانیها 800 برابر شد!
بهترین زمان ورزش کردن چه زمانی است ؟
یافته های مهم و جالب پزشکی و سلامتی در سال ۲۰۱۳
Bacon & Egg Breakfast Pizza
تاثير آلودگي هوا بر روي پوست
تغذیه و سلامت ریه
آب پنیر را دور بریزیم یا نه؟
رازهای پنهان نوشیدن چای
این خانمها به این مواد مغذی بیشتر نیاز دارند
قبل از دویدن چه بخوریم؟
ماسك لايه بردار FACE TO FACE
ارزش غذایی ماکارونی
آشنایی با خواص شوید (شبت)
عرق نعناع را با احتیاط مصرف کنید